Lies Daenen

Procesbegeleiding, rituelen, kunst én filosofie. Ik weet het, het is veel voor één website. De regel zegt: focus, kies. Wel, bij mij is het dit. En meer, want ik ben ook fiere mama van twee zonen en nog wat andere dingen. Mijn meerwaarde zit net in de combinatie van dat alles. Het is wat je krijgt als je met mij samenwerkt.

Vanbinnen voel ik me een regenboog. Een spectrum van kleuren, interesses en ervaringen die me maken tot wie ik ben en wat ik te bieden heb. Een kleurenbrug, gemaakt van regen en zon, van water en vuur. Kijkend door mijn regenboogbril ervaar ik mensen en de wereld als een onuitputtelijk potentieel van mogelijkheden. Mogelijkheden en mensen die ik graag op een creatieve, intuïtieve manier met elkaar en met de gegeven context verbind.

Als procesbegeleider ondersteun ik mensen, overheden en organisaties bij veranderingstrajecten. Verandering van binnen uit, om die dan gezond en duurzaam naar buiten te vertalen. Met oog voor de innerlijke drijfveren van iedereen én voor de gemeenschappelijke droom. De laatste jaren verschuift de focus steeds meer van procesbegeleiding naar rituelen, om ook op een diepgaand niveau heling en transformatie te laten gebeuren.

Met creativiteit, intuïtie en verbeelding, maar ook met vele jaren ervaring en een rugzak vol methodieken zorg ik in elk project voor een aanpak op maat. Ik verbind graag de innerlijke kracht van mensen met de energie van een groep. Zo komt er ruimte om iets onverwachts te laten ontstaan. En om weer met volle goesting samen verder te bouwen.

Cera was voor mij een grote leerschool. Ik begeleidde er tien jaar lang de meest diverse processen. Ik mocht er honderden projecten mee ontwikkelen en faciliteren in maatschappelijke domeinen als kunst & cultuur, armoedebestrijding en land- & tuinbouw. Vanuit een inclusieve, mens- en toekomstgerichte visie. Sinds 2011 werk ik als freelancer verder aan een gevarieerd parcours van eigen projecten en opdrachten, altijd gedreven door het verlangen om de kracht van individu, groep, maatschappij en onze natuurlijke omgeving te verbinden in een win-win-win...

Persoonlijk welzijn, maatschappelijk welzijn en het welzijn van onze planeet zie ik graag samen gaan. Dat is niet altijd eenvoudig, maar het is een hoopgevend richtsnoer om de complexe, systemische veranderingen waar we voor staan aan te pakken. Ik geloof sterk in het belang van persoonlijke ontwikkeling én in de kracht van kwetsbaarheid als motor voor een harmonische ontwikkeling op andere niveaus: de ontwikkeling van een groep, organisatie, … Mijn eigen voeding en inspiratie daarvoor haal ik uit kunst. En uit het bewust beleven van de spirituele dimensie van het leven. Het is mijn ‘binnenwerk’ dat me kracht geeft om ook buiten zinvol bij te dragen.  Zo was een verblijf bij Braziliaanse Indigines een grote les in bewustzijn en verbondenheid met het levensweb.

Als kunstenaar laat ik me graag inspireren door mensen als Marina Abramovic en Jimmy Durham, elk op hun manier maatschappelijk en spiritueel geëngageerde kunstenaars. Mijn eigen werk als kunstenaar beleef ik als een beeldende vertaling van innerlijke processen en van de roep die ik vanuit de aarde voel om iets bij te dragen aan het welzijn van onze planeet. Dat uit zich in een uitdrukking geven aan de paradoxale schoonheid van het kwetsbare zoals ik dat ervaar in mezelf en in de wereld. Op dit moment voelt het als een roeping om verhalen van bomen bij mensen te brengen.

Tenslotte iets over mijn filosoof-zijn. Een stuk van mezelf dat ik lang schroomvol op de achtergrond heb gehouden. Ik had het diploma, ja, maar dat maakt me niet tot filosoof. De laatste jaren herontdek ik echter, vooral in het schrijven van teksten en in de manier waarop ik beschouwend omga met complexe thema’s en situaties, de filosoof in mij. Vooral geleid door de wijsheid van het luisteren en van het hart probeer ik ook vanuit dit stukje van mezelf iets bij te dragen. Uit engagement voor een toekomst die gebaseerd is op mijn idealen en die van vele anderen. Een wereld waarin het welzijn van ieder mens, ook de meest kwetsbare, van de natuur en van de toekomstige generaties voorop staat. In al zijn diversiteit.

[Zie ook: KUNSTBIO LIES]

 
0167F846-C911-4509-AD5F-C3E355ADF92D_1_105_c.jpeg

Structurele samenwerkingen